Jump to content
kjFurl

OpenCore High Sierra Z77MX-QUO-AOS GFX card problem

Recommended Posts

Can not boot system with opencore Ivybridge with GFX card installed unless HDMI cable is plugged in and ONLY GFU graffics are then enabled

Then INTEL hd 4000 IGU does not work. 

If Cable is unplugged System does not load at all regardless of Bios init display settings  I get "waiting for debugger connection" boot hang 

It DOES  work under a Clover install and both GPU and INTEL IGPU then both work. 

I'd like to get a very clean simple stripped down version of OC working for this board which is very Mac friendly as most items work as stock Mac hardware. (it was originally designed as a hackintosh board) 

enclosed is the working clover dump which allows both graffic systems to mount and be used natively by mac system. 

also the OC working dump that allows ONLY the GX card to work (if an hdmi is plugged into it at start) but then no INTEL IGpU is working

also the OC dump of the working INTEL ONLY working that boots if I unplug the Geforce card. I could not install OSX under OC and had to install a clover install then swap out efi for the Ivybridge  EFI from this site. 

 

 

Working Clover dump-iMac.zip openCoreGFU but no IGU.zip

Link to comment
Share on other sites

Here is the error message if the board is installed under OC boot with no hdmi cable plugged in.. I have tried a LOT of solutions such as boot arg messages trying to change LILU options etc but if I actually remove the WhateverGreen kext it DOES boot.. but then no Geforce graffics are enabled. 

Debug Photo.zip

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Use this DSDT DSDT.aml.zip

Generate SSDT for good Power Management https://www.olarila.com/topic/6451-guide-generate-ssdt-for-power-management-with-ssdtprgen/

Don't connect nothing into IGPU, use DGPU abd enable IGPU on BIOS only for H264(Hardware Accel) This IGPU don't generate HEVC only H264. Don't inject any propeRties about IGPU. FIRST need test if whatevergreen solve it

if don't work with only whatevergreen use these properties bellow and test

-IvyBridge

IntelGFX 0x01628086

Ig-platform-id 0x01620007

 

-Donations-

PayPal HERE - Stripe HERE - Ko-Fi HERE - BuyMeaCoffee HERE - Mercado Livre HERE

Skrill¬†[email protected]

BTC 1BDzsV4bw3DVCiffFAeNKsdEzqkPXNVrXR

ETH BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

BNB 0x10D1d656eCa00bD521f9b4A43B83098B8142e115

USDT BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

USDT TRC20 TUR6Z9AVS4AYzqPnULoHrfFvppRbhXmNbZ

PicPay @danielnmaldonado

PiX¬†@[email protected]

Problems with Paypal HERE

xcd5u2Y.png

Sign up for a Bybit account and claim exclusive rewards HERE

New ways to earn money with Linkvertise HERE

Link to comment
Share on other sites

On 4/17/2022 at 5:27 PM, MaLd0n said:

Use this DSDT DSDT.aml.zip

Generate SSDT for good Power Management https://www.olarila.com/topic/6451-guide-generate-ssdt-for-power-management-with-ssdtprgen/

Don't connect nothing into IGPU, use DGPU abd enable IGPU on BIOS only for H264(Hardware Accel) This IGPU don't generate HEVC only H264. Don't inject any propeRties about IGPU. FIRST need test if whatevergreen solve it

if don't work with only whatevergreen use these properties bellow and test

-IvyBridge

IntelGFX 0x01628086

Ig-platform-id 0x01620007

 

Hi the first section attempt does not work.. Not sure about bios setting as I do not have a choice to only "use DGPU abd enable IGPU on BIOS only for H264(Hardware Accel". Only setting is to switch INIT Graffics to  IGPU and use PEG or set it too AUTO other then that I can enable INTERNAL graffics to disable enable or Auto as well . .If IGPU turned off then yes Card will work.. but only if I have cable installed into card and as you say Nothing in IGPU.. But then still have original problem which is I can't use IGPU as well like it should work as Mac High Sierra allows. (card is native vanilla accepted under OSX10.13.6 and DOES work tandem if I use Clover method I sent copy of)  Not sure how to "use DGPU abd" ?

As for trying other method Where do:    -Ivybridge... IntelGFX 0x0016... etc go? In Boot args? Somewhere in Config.list?

As I said before removing whatevergreen boot kext DOES allow me to boot with Card installed and IGPU loading and working fine. but then Card does not work when a cable is plugged in.. I think I read where you said High Sierra does not "like" whatevergreen if using a mac supported Nvidia card. ?  

Thanks for any clarification more donation on the way.  

Kevin

Update.. I think I found out where to install above in DeviceProperties list on Config,, but unsure how to modify.. Integers as DATA  or STRING etc.?.  Below PCI 0x0x... etc?  Is -IvyBridge an "add" array?  etc. 

Edited by kjFurl
update
Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

example

z2BqIxm.png

save one ioreg for me, i need check things

-Donations-

PayPal HERE - Stripe HERE - Ko-Fi HERE - BuyMeaCoffee HERE - Mercado Livre HERE

Skrill¬†[email protected]

BTC 1BDzsV4bw3DVCiffFAeNKsdEzqkPXNVrXR

ETH BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

BNB 0x10D1d656eCa00bD521f9b4A43B83098B8142e115

USDT BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

USDT TRC20 TUR6Z9AVS4AYzqPnULoHrfFvppRbhXmNbZ

PicPay @danielnmaldonado

PiX¬†@[email protected]

Problems with Paypal HERE

xcd5u2Y.png

Sign up for a Bybit account and claim exclusive rewards HERE

New ways to earn money with Linkvertise HERE

Link to comment
Share on other sites

On 4/21/2022 at 1:47 PM, MaLd0n said:

example

z2BqIxm.png

save one ioreg for me, i need check things

 

I HAVE gotten INTEL 4000 hd working now WITH the Nvidia Geforce card for multiple monitors! THANKS!

1. I could not figure out correct terms for inject instructions so I used Hackintool to make a config list instruction (see attached config file) for the INTEL to load onboard and it worked as the 'first"  gpu then the Nvidia native drivers kick in (I think). All works well 

2. Could not get Hotswap sata working so I have swapped out an AppleHCIPort Kext In for an earlier version from High Sierra which now works fine in S/L/E  except ALL discs are now shown as Exterior Orange even startup disc but not an issue for me

3. Having an issue with Sleep via menu command. Computer does not really sleep power down by command but DOES sleep power down when energy saver time is reached.  

4. Did not generate a SSDT for power management but used one from IDENTICAL motherboard found on another site. 

5. So now using your DSDT and working SSDT but have it seems long boot time with -v showing "looking for .. not found" error no file found etc..  Is there a way to clean up all those Looking for commands as it seems the Working Clover method might have loaded a bit faster. ( I'd like to streamline the OC build because will eventually upgrade to much more recent OSX when I'm finished with older project) 

attached is anyfile with ioreg as you asked and working config list 

I also changed model type to Imac13.1 which may be more "friendly to multi-gpu's" per separate research. 

thanks for any tips !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send me ivy131s-iMac.zip config.plist.zip

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

DSDT.02.zip

i think the slow boot is about hdmi from nvidia. whatevergreen or applealc trying inject things and cause it

-Donations-

PayPal HERE - Stripe HERE - Ko-Fi HERE - BuyMeaCoffee HERE - Mercado Livre HERE

Skrill¬†[email protected]

BTC 1BDzsV4bw3DVCiffFAeNKsdEzqkPXNVrXR

ETH BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

BNB 0x10D1d656eCa00bD521f9b4A43B83098B8142e115

USDT BSC BEP20 0xb57cfdfa371fad1981910f0e8332409ab99f74d9

USDT TRC20 TUR6Z9AVS4AYzqPnULoHrfFvppRbhXmNbZ

PicPay @danielnmaldonado

PiX¬†@[email protected]

Problems with Paypal HERE

xcd5u2Y.png

Sign up for a Bybit account and claim exclusive rewards HERE

New ways to earn money with Linkvertise HERE

Link to comment
Share on other sites





×
  • Create New...