Jump to content
devilindisguise

Post install Ethernet, Audio & Video issues

Recommended Posts

Hi there,


I've managed to install ML on my PC a day using the bootable USB method.


Im on the desktop and im able to play around with the OS, but i have no audio, video or Ethernet.


Is this because im still booting to the desktop using GraphicsEnabler=No -f ?


Im aware the video kexts are not installed as i had to remove them from the USB to install ML.


If i do fix the video issue would i be able to boot to the OS without using GraphicsEnabler=No -f ? which in turn will give me my audio and ethernet back?


Ive not installed the Chameleon Bootloader, not sure if i need to and how.


In short, Ive basically just installed the OS by removing the video kexts and i get to the desktop using "GraphicsEnabler=No -F". Im not sure where to go from here and how.


Help would be most appreciated.


Thanks.

Link to comment
Share on other sites

You really have a hard time reading and comprehending english dont you? Every line in my post has some details mentioned.


If you need hardware details you can just ask. im not here to get myself spoken rudely to by you or anyone. so watch your manners. i can take my queries to another forum.


If you just answer those questions as is i believe that would sort my issue. My issue is not hardware specific, but a user who doesnt know where to go next from here and how.


Hardware details:-

Core i5 750

Asus P5755D mobo

ATI HD 6950 2 GB

Gkillset 2x2 GB ram.

1 TB seagate HDD & 1 160 GB Seagate HDD. Mac is installed on the 160 GB drive.


Any other info u require?

Link to comment
Share on other sites

hello


if u have mac os x already installed


make u /Extra folder


with


smbios.plist

org.chameleon.boot.plist

dsdt if u have

install chameleon boot loader


and search for kext for lan ( search by dev id : vendor id )

sound


use kext wizard to install kext

system info (to see dev id : vendor id)


all that info is in the forum


good hack

PB Easy Note TM 86 - i5 430 M - H55M - Ram - 6 GB - Alc272 - Radeon HD 5470 512 QE/CI

Lenovo G500 - i5 3230m - HM77 - Ram - 8 GB - Conexant audio - HD 4000

My OS X Files 

Link to comment
Share on other sites

Try reading this, it's in portuguese but you should understand if you use Google Chrome to translate http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=1404


Video http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=736


Audio http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=454


LAN read first link above to find out, I guess it's this

http://lnx2mac.blogspot.com.br/p/realtekrtl81xx-osx-driver.html

 

Where do I make this extra folder and where do I get the plist from? Also what do they do?


What is dsdt? Why is chameleon required?

Read install guide and topics in DSDT forum.

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

I am sorry to barge in on this thread but my problem relates to it and here goes -


Hello Everyone,


I am currently trying to get the nVidia GTS 350M video card going in my ML installation. Even as I was starting with the installation the card was a hit or miss, but if I rebooted enough times it would boot into the graphics screen (Installer/Login). My current setup is ML on a Toshiba A665 laptop with a nvidia Geforce 350M card. So far I have tried and failed with GraphicsEnabler=Y, NVEnabler64, and a rather poor attempt at working out a EFI string (did not even get close to DSDT solution, way to many errors). Your help, anyones help in the matter would be greatly appreciated. Pleeeeaaassseee I am really way over my league with this one, so help a brother out. I was not sure as to what additional information you may require so please ask and I will have it posted, I would welcome if some one wants to remote on to my computer if that helps.


My DEV ID for the card 0x0cb0

Vendor ID 0x10de


Also while booting I do see a line that reads - AGPM Controller Unknown


I currently have a fairly stable Lion 10.7.4 install running. Also if I delete the NVdan50HAL & NVDResman Kext, I am able to boot into ML but with low resolution - 1024x 768.


Thank You


PS -Hello again - I am attaching my ioreg output from a running Lion install if it helps.

I am running chameleon for my boot loader.


Thank You again

ioreg.txt.zip

Link to comment
Share on other sites

Thanks Cassio, the first link really helps.


I also wanted to know if i install Chameleon (the boot loader) , will it detect my Windows 7 install on the other HDD and give me an option to boot into it? or will i have to edit it?


Also once i install Chameleon will i be able to boot to MAC with using GraphicsEnabler=No -f ?

Link to comment
Share on other sites

You'll probably need tweaks in video kexts to be able to boot with GraphicsEnabler=yes, see the link about ATI graphics.


About Windows, I believe the best option is installing Chameleon with the boot0md option (use Chameleon Wizard) and set the Windows HD as first in boot order (BIOS).

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

Yes, you can (then use boothfs instead of boot0md), but you may have problems in Windows if it's not in the first HD (BIOS boot sequence).

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

Ive successfully installed the Ethernet driver and it works fine.


Audio - Ive installed the kext with editing the primary class to match my dev and vendor id. Now when i play a song, it plays, but i hear no sound. plus i cant move the volume bar. ive seen the fix for this and ive yet to apply it.


Im not able to install chameleon using the chameleon wizard, the drop down for target partition is blank. I also tried to use the option to install from 1386 folder and it didnt install.


Was wondering if i could just install the below 3 kexts for video :-


ATIxxxxController.kext

ATISupport.kext

AMDRadeonAccelerator.kext


Not able to find AMDRadeonAccelerator.kext for download though. also i noticed this was not provided in the usb.


Edit -- Will this one work on the HD6950 ? http://www.osx86.net/view/2999-amdradeonaccelerator.kext.html

the download says its for the 5xxx series. would i be able to change the info.plist and update it for my 6 series? are there any other kexts needed?


Do i need ATIFramebuffer.kext?

Link to comment
Share on other sites

Ok this is starting to irritate me now, I installed VoodooHDA.kext initially without editing the dev and vendor ID and when playing a file in itunes, the progress bar while playing a song wouldnt move, it would stay at 0:00:00 and i had no output and input devices in sound preferences.


After editing the dev and vendor ID in the kext and reinstalling the kext, i had output and input devices in sound preferences and while playing a song in itunes the progress bar was moving as well like it was playing the song but i couldnt move the volume bar in sound preferences.


now when making changes to allow the moving of the volume bar, i again have no output and input devices in sound preferences and the progress bar doesnt move when playing a song.

Link to comment
Share on other sites

About video, I guess you can restore all kexts from backup after doing required configurations (if your card is compatible).



Post your changes in VoodooHDA Info.plist

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

"About video, I guess you can restore all kexts from backup after doing required configurations (if your card is compatible)."

dont know what you mean by that.


what do i do about chameleon?




VoodooHDA Info.Plist

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>




CFBundleDevelopmentRegion

English

CFBundleExecutable

VoodooHDA

CFBundleIdentifier

org.voodoo.driver.VoodooHDA

CFBundleInfoDictionaryVersion

6.0

CFBundleName

VoodooHDA

CFBundlePackageType

KEXT

CFBundleShortVersionString

2.7.4

CFBundleSignature

????

CFBundleVersion

2.7.4

IOKitPersonalities


VoodooHDA


CFBundleIdentifier

org.voodoo.driver.VoodooHDA

IOClass

VoodooHDADevice

IOMatchCategory

VoodooHDADevice

<key>IOPCIPrimaryMatch

0x3b568086

IOProviderClass

IOPCIDevice

IOUserClientClass

VoodooHDAUserClient

InhibitCache


MixerValues


PCM

90

Rec

70

iGain

90

iMix

0


NodesToPatch



Codec

0

Node

11

Enable

0



Noise

0

Vectorize


VoodooHDAEnableHalfMicVolumeFix


VoodooHDAEnableHalfVolumeFix


VoodooHDAEnableMuteFix


VoodooHDAEnableVolumeChangeFix


VoodooHDAVerboseLevel

0



OSBundleLibraries


com.apple.iokit.IOAudioFamily

1.1fc9

com.apple.iokit.IOPCIFamily

2.1

com.apple.kpi.iokit

9.0.0

com.apple.kpi.libkern

9.0.0

com.apple.kpi.mach

9.0.0

com.apple.kpi.unsupported

9.0.0



Link to comment
Share on other sites

Try changing iGain and iMix values in prefPane, once you find good values, config in MixerValues in Info.plist or use the app to restore values on startup http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=454


If nothing changes try removing that NodesToPatch entry.

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

Im not able to install chameleon using the chameleon wizard, the drop down for target partition is blank. I also tried to use the option to install from 1386 folder and it didnt install.


Was wondering if i could just install the below 3 kexts for video :-


ATIxxxxController.kext

ATISupport.kext

AMDRadeonAccelerator.kext


Do i need ATIFramebuffer.kext?

Link to comment
Share on other sites

Why it didn't install? Any error messages? You can use an installer pkg http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=70


I don't know about the video, I use nVidia. Look here http://Olarila.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=736

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

Yippie! Got Audio working by removing the Nodes to patch entry :D


Now, Video is remaining.


As i didnt get a confirmation earlier, i wanna know if i need Chameleon for video to work?


Im getting options now to install chameleon, once i moved those files from my windows ntfs drives to the mac drive. Its able to detect the target partition now. So i can install it.


But just to let you know, I've already installed all the video kexts:-

ATI6000Controller.kext -- Got a HD6950

ATISupport.kext

AMDRadeonAccelerator.kext

ATIFramebuffer.kext


But it gets stuck on the following screen when i boot without graphicsenabler=no

WP_001543.thumb.jpg.06901ce763d1855c443260c77f22b17d.jpg

Link to comment
Share on other sites

Did you read that topic about ATI?


I understand that after tweaking the kexts you need GraphicsEnabler=yes and maybe AtiConfig=[framebuffer name].


Those are Chameleon features, so yes, you need Chameleon, unless you use an enabler kext or other boot loader with graphics enabler feature.

ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: OS X 10.8.4 • Linux Mint 15 • Windows 8

Link to comment
Share on other sites

So you're saying if i boot from USB using "GraphicsEnabler=Yes AtiConfig=Cayman" my video should work fine?


I've edited the ATI6000Controller.kext and the AMDRadeonAccelerator.kext to support my Video card.


Ive not installed ATIRadeonx3000 as the video thread says to use AMDRadeonAccelerator.kext for 10.8.


Did you get anything of the image above?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.





×
  • Create New...
The popup will be closed in 15 seconds...